Att investera i Bitcoin

Teckning av Bitcoin som smart idéBitcoin var tänkt som en digital, decentraliserad valuta, som skulle underlätta handel, framför allt mellan privatpersoner. Nu väljer allt fler att investera i Bitcoin. Är det klokt?

Bitcoin är en digital, decentraliserad valuta. Det innebär att det inte finns kontanta Bitcoins, och det finns heller inte någon centralbank. Värdet på valutan styrs helt och hållet av marknaden, alltså tillgång och efterfrågan..

Att köpa Bitcoin har tidigare varit ganska svårt, och inte minst tekniskt avancerat. Numera är det dock enkelt. Svenskar kan med hjälp av tjänsten BTCX köpa Bitcoin och betala med Swish.

En bra investering?

Men den viktigaste frågan för den som besöker den här sajten är troligen: ska man investera i Bitcoin? Vad säger finansanalytiker och rådgivare? Flera av dem delar med sig av sina synpunkter i den här artikeln, som dock är från början av året.

I det här inslaget pratas om att Bitcoin slagit rekord. Sedan dess har värdet stigit ytterligare. Men det behöver ju inte betyda att det är klokt att investera i Bitcoin.

Även senare under året har Bitcoin stigit i värde, vilket bl.a. Dagens Industri har rapporterat om. En viktig delförklaring anses vara att marknadsplatsen Coinbase infört möjligheten att få sina Bitcoins direkt vid betalning.

Det viktigaste att komma ihåg är att Bitcoin, precis som alla valutor, är en instabil investering, med stor risk. Risken är större för Bicoins än för andra valutor, bl.a. därför att Bitcoin inte är knutet till ett land eller en valutaunion. Bitcoin har idag flera konkurrenter, även om man dominerar, och eftersom det handlar om den digitala världen kan man jämföra med den tid när det fanns flera sociala nätverk som konkurrerade. Förutom Facebook fanns bl.a. MySpace och Highfive, men idag dominerar Facebook stort, framför allt i väst. Man var dock mindre än MySpace från början, och det kan komma något annat som puttar ner Bitcoin från tronen, skriver Anders Elgemyr i den här texten.