Att tänka på vid privatlån

Privatlån är något vi alla någon gång i livet kommer att stå inför valet att ta eller inte, och därför kan det vara bra att ha alla korten på bordet innan man gör sitt val. Vad ska man egentligen tänka på när det kommer till att ta privatlån?

oroad stressad kvinnaAtt låna pengar någon gång i livet kommer de flesta utav oss att göra och någon gång kommer vi också att stå inför valet om vi ska ta ett privatlån eller inte. Då finns också en hel del saker som man bör ha koll på innan man hoppar på ett lån. Till exempel kan det vara bra att veta att ju fler kreditupplysningar som görs i vårt namn desto svårare blir det att faktiskt få ett lån, något som kan vara bra att ha i åtanke när man är i farten och jämför vilken ränta man får hos olika kreditgivare. Göteborgs Posten skriver bland annat att en god idé kan vara att använda sig av en låneförmedlare för att få hjälp med privatlån eftersom dessa gör en kreditsökning i vårt namn hos flera kreditgivare på en och samma gång – på så vis får man flera förslag om räntor och kostnader av många långivare på en och samma upplysning och skadar därav inte sin kreditvärdighet. Men innan man tar ett privatlån gäller det också att överväga anledningen till varför man ens överväger lånet – det finns nämligen gånger då man absolut inte ska ta privatlån.

Då ska du inte låna pengar

När det kommer till att avgöra om ett lån är nödvändigt eller inte finns en huvudsaklig fråga att ställa sig själv: behöver jag verkligen pengarna nu eller kan jag spara ihop summan själv? Svarar du det senare alternativet är ett lån att undvika, precis som man också ska undvika att ta privatlån för att finansiera konsumtion generellt, eller ens för att betala ett annat lån man tidigare tagit skriver Aftonbladet. En annan anledning att undvika att ta ett lån är om man vet med sig att man inte kommer kunna betala tillbaka utan att då ta ett ytterligare lån. Får du en betalningsanmärkning hos Kronofogden sitter den kvar i tre års tid och under denna period kan man till exempel inte hyra lägenhet, ta nya lån eller ens öppna ett telefonabonnemang, skriver Expressen. Så om något av detta stämmer in på dig när du ska ta lån, tänk till en extra gång.