Bra att investera i fond

Fonder, privatsparande och pensionssparande är verkligen ämnen som förvirrar många. Det betyder då bara att man behöver förenkla och bryta ned vad fonder faktiskt är och varför det är viktigt att placera sina besparingar i just fonder. Det är i ett enkelt drag ett sätt att investera sina sparade pengar, det är även ett ganska osäkert sätt att antingen öka på det du satt in men det kan också sjunka. Det viktiga är att du får en övergripande bild av vad en fond är och hur det fungerar.

ett värdepapper

 

En fond kan se ut i stort sätt hur som helst, den kan ha flera aktier och värdepapper som är värd flera miljoner tillsammans. I fonden är ni flera som äger en andel och hur bra fonden sköts avgör också hur stor avkastningen blir, det är alltså viktigt för att fonden ska vara lönsam. Ofta är det pensionssparandet som hamnar i fonder, anledningen är för att ju längre tid man låter pengarna ligga i en fond så ökar värdet av pengarna och du kan få en ganska fin pension i slutändan. Kortsiktiga fondsparande brukar inte vara speciellt lönsamt och därför ska man exempelvis inte sätta in sina semesterpengar i en fond och hoppas att den ökar under 6 månader. Det skulle kunna gå, men då är det en stor risk och ju högre risk desto mer kan man förlora.

Var smart i ditt sparande

Många som sparar undan pengar för såklart detta för att kunna ha råd med att göra saker i framtiden, det är sätt att säkra sin framtid helt enkelt. Men det är ibland också okunskap som driver folk till att endast spara på ett sätt och inte flera, här följer smarta tips för hur du sparar smart:

  • Det är smart att spara i fonder hos Spiltan, ska ni satsa på en fond så måste ni göra eftersökningar om vilken fond som passar er bäst. Varför inte välja ett erkänt fondsparande? Till och med prisbelönt. Satsa på att placera era pengar för sparande där ni vet att pengarna kommer att komma tillbaka som avkastning.
  • Ha flera separata sparande, exempelvis en fond som passar pensionssparandet bättre då den skall investeras i många år. Semesterpengar och nöjessparande är alltid smart att ha i en så kallad e-spar så att ni kan plocka ut det ni lagt undan utan att det påverkar er ränta. Och slutligen ett sparkonto med max 3 uttag per år för att få den mest gynnsamma räntan, det sparandet är bara till för dig och för vad som kan komma att behövas i framtiden.