Glöm inte den analoga marknadsföringen

Att marknadsföra en verksamhet, eller en kommun, kan inte göras enbart digitalt. Traditionell marknadsföring, med broschyrer och diplayer, har förmågan att nå ut till helt nya kundgrupper. Fråga bara de kommunala turistbyråerna.

Adwords, Facebook och influencers i all ära; ibland är det bästa sättet att marknadsföra sig analogt. Broschyrer, displayer och golvreklam kan skapa uppmärksamhet för en produkt, tjänst eller upplevelse i en butik eller på en turistbyrå på ett sätt som digital marknadsföring inte kan.Vägvisare vid Abisko i fjällen

Det finns många typer av analog marknadsföring, som i rätt miljö, och med rätt utformning, kan göra stor skillnad för ett företag. På https://www.displayexperten.se/ hittar du ett stort urval av olika typer av displayer som kan användas för marknadsföring i många olika miljöer. I företagets sortiment finns bl.a:

  • Displayställ
  • Skyltställ
  • Trädisplayer
  • Golvreklam
  • Gatupratare

Mycket av den digitala marknadsföringen bygger på att identifiera användarnas intressen, gruppera dem i målgrupper efter detta, och rikta marknadsföringen mot olika grupper utifrån detta. En skillnad med ”gammaldags” reklam är att det går att nå de som inte visat något intresse för det som marknadsförs, men som ändå kan vara intresserade. Det är väl just det som är poängen med marknadsföring: att nå nya grupper?

Broschyrställ på turistbyrån

I många kommuner finns en turistbyrå, och i takt med att turismen blir viktigare på många håll i landet öppnar också fler turistbyråer. I Värmdö har man nyligen beslutat att öppna en turistbyrå igen, skriver Nacka Värmdö Posten. Tidigare fanns istället borschyrställ utplacerade hos ungefär 60 företag i kommunen. I Uppsala går man i motsatt riktning. Sveriges radio rapporterar att kommunen kommer att stänga turistbyrån, eftersom turisterna istället söker reda på informationen de vill ha på digital väg. Därmed minskar dock möjligheterna att få turisterna intresserade av saker som de inte visste att de var intresserade av.

En uppsökande turistbyrå

I Värnamo har man valt en annan väg, och både lagt ned turistbyrån och behållit den. Istället för en stationär turistbyrå har man åtta infopoints, med information om restauranger, sevärdheter, hotell och annat i kommunen. Det finns också en mobil turistbyrå, en elbil lastad med uppblåsbara fåtöljer, broschyrställ och annat som gör det enkelt att marknadsföra kommunens sevärdheter och evenemang på olika platser, där turisterna finns.