Det här med finanser och att ha koll på sin ekonomiska situation är extremt viktigt, speciellt om man äger och driver en enskild firma eller råddar över ett större företag. Att hamna efter med sina betalningar är till exempel inget man vill åka på – speciellt inte sedan det finns en hel del skräckexempel på vad som händer när man missar ett inkassokrav för utebliven betalning.
Att det är enkelt att betala räkningar med kort är ett som är säkert, men det gäller att man också har koll på vad det är man ska betala för. Har man inte koll på vilka fakturor eller inbetalningar som man ska göra kan det lätt bli att man hamnar hos inkassobolagen – några som är kända för att inte vara de trevligaste att ha att göra med. Något som till exempel uppmärksammats nu är hur ett visst inkassobolag hamnat i blåsväder efter att ha skickat ut krav felaktigt efter att en man med enskild firma fått sin namnteckning förfalskad. I Aftonbladet skriver man att personen som utsatts dessutom inte fått kraven förrän tio år efter att incidenten skett – och att skulden legat och tickat på under hela denna period utan att den ”skuldsatte” ens informerats. Något man även tagit upp i tv4:as granskningsprogram Kalla fakta.
Inte första gången inkassobolaget är i blåsväder
Hade ovanstående incident varit en isolerad händelse skulle man mycket väl kunna tänka sig att detta varit ett rent misstag. Dessvärre är det inte på detta vis. Det har hänt incidenter förr. Bara i höstas kritiserades inkassobolaget för slarv. Då hade man nämligen skickat ut kravbrev till fel personer, och inte bara ett fåtal utan det handlade om hela 7 663 stycken inkassokrav som felaktigt skickats ut. Metro skriver bland annat om incidenten att Datainspektionen fått kännedom om detta redan dagen därpå och att det var totalt 3 700 gäldenärer som fått dessa 7 663 inkassokrav skickade till sig. Ärendet kom därför att hamna under utredning hos inspektionen, och är nu återigen i hetluften på grund av slarv. Så för sig med firma eller en skuld gäller det att tänka på en hel del saker:
- Kontrollera så fakturan du fått verkligen är till dig
- Kontrollera så du inte redan betalat fakturan
- Sätt fasta utgifter under autogiro för att inte missa att dessa betalas in
- Bestrid fakturor för köp du själv inte gjort
- Tips: gör en kreditupplysning på dig själv för att se så du inte har någon skuld kvarglömd så du slipper en skräll senare