Januari, årets fattigaste månad

För många människor är januari årets fattigaste månad, och då gäller det att ta kontroll över sin ekonomi. Det är även en utmärkt tid att ta tag i sin privatekonomi en gång för alla för att få mer balans i sina liv. Här kommer några tips på hur man kan ta kontrollen.  

2457386-isolerad-av-mycket-snoAtt ta kontroll över sin privatekonomi är faktiskt inte så svårt, utan man ska mer se det som att man är smart och gör smarta aktiva val. För det är när vi inte tänker till och låter allt flyta på som vi inte förhandlar till oss bra avtal eller  betalar för mycket för vad vi borde betala. Det finns otroligt mycket man kan göra, exempelvis kan man på Zmarta.se jämföra lån och försäkringar. Vad man ska tänka på dock är att de gäller att tänka långsiktigt och att som privatekonomen Arturo Arques uppmanar till – ha disciplin. Enligt honom handlar en bra privatekonomi om 20 % planering och sedan 80 % discinplin.

Tipsen att ta efter

Det finns mängder av bra tips att ta efter för att se hur ens ekonomi och ens liv kan bli bättre och även tryggare. Tidningen Sydsvenskan tipsar om 11 bra tips som handlar om att vi måste ha en bra buffert mot oförutsedda utgifter. Annars blir varje månad osäker. Ett bra mått är att ha två månadslöner som en buffert. Vad man sedan kan tänka på är att se över sina lån och hur måna lån man har. Kanske kan det vara en bra idé att omförhandla, få bättre ränta samt att då samla alla lån på ett och samma ställe?

Januari kanske är den jobbigaste och tyngsta månaden, ekonomiskt, för många. Men har man en bra plan har man alla förutsättningar för att det resterande året ska bli så bra som möjligt.