December är den dyraste månaden för många svenskar. Man vill kanske köpa julklappar, ordna glöggsammankomster (eller köpa presenter att ta med till dessa). Kanske ska julpyntet uppdateras och sist men inte minst kostar julmaten en hel del.
Efter jul kommer dessutom en ofta kostsam nyårsafton där man vill skåla i champagne och äta lite finare middag. Under julledigheten kanske man dessutom vill hitta på något roligt med familj eller vänner. Lönen i december är inte större än övriga månader, så det kan bli en påfrestande månad för mångas plånböcker. Och det är få som skrapar fram 100 000 kronor i månaden i 10 år på den där Triss-lotten som farfar så snällt gav en i julklapp. Så att månaden efter jul, januari, brukar därför kallas för fattigmånaden är inte så konstigt. Här har många svenskar det så tufft ekonomiskt att man tar till dyra sms-lån – men det finns sätt att ha det rätt gott ekonomiskt ställt och slippa ta lån.
Spara i förväg
Jul och nyår kommer varje år så det är egentligen inte några oförutsedda utgifter som plötsligt dyker upp i slutet av året. Ett tips är därför att sätta sig ned och räkna ihop vad julen egentligen brukar kosta för just en själv. Vet man inte exakt, kan man fundera på hur stor julklappsbudget man vill lägga per person som man tänkt köpa till. Priser på mat och även alkoholhaltiga drycker är idag enkelt att kolla upp på nätet, likaså semester eller nöjen. När man räknat ihop julkostnaden kan man redan tidigt på året börja lägga undan pengar till detta på ett särskilt konto.
Dra ned på kostnaderna
Julen behöver heller inte alltid vara så dyr. Idag drar många ned på julklappsköpandet av miljöskäl och köper enbart till de yngre barnen i familjen. Skippa julklapparna till de vuxna och satsa på att umgås istället. Gör julbordet till ett knytkalas där alla tar med sig sina favoriträtter och bjuder på. Den tid man sparar på julklappsshopping kan man istället lägga på att baka egna julkakor eller göra julgodis som man kan ta med som en uppskattas gå-bort-present. Något hembakat är ofta mycket uppskattat idag då många har ont om tid. Om man tänker efter redan före, då blir julen mindre stressig – både för en själv och plånboken! Här är några smarta tips för att inte få ekonomin att rasa totalt: