Privatekonomi knepigt för många

Att ha en ekonomi är betydligt knepigare än vad många kan tro och de flesta tror att det bara är att köra på utan närmare eftertanke. Man behöver inte ha en utbildning inom ekonomi för att syssla med det dagligen, och dessutom är de flesta bra på att hålla ekonomin, den privata då. Det är däremot ett större antal som inte vet hur de ska handskas med eventuella oförutsedda utgifter, sådant som man helst ska ha en undanlagd peng för.

En undersökning som gjordes i flertalet hushåll visade att flera hushåll inte skulle klara av en eventuell kris som skulle uppstå:

I hushåll med två vuxna uppger 85 procent att de skulle kunna hantera en extra utgift på 5.000, jämfört med 45 procent för hushåll med bara en vuxen med barn.

– Det är oroväckande och illavarslande att så många inte har någon buffert om det blir sämre tider, säger Vilhelm Nordenanckar, chef för Konsumentverkets enhet för privatekonomi.(Läs om rapporten här)

Detta betyder att de flesta har 5 000 kronor över om det skulle börja krisa. Dock är det över den kostnaden som skulle bli jobbig. Det man kan göra är att sätta upp just en buffert och spara så mycket som man känner att man har råd med. Om det skulle ske en oväntad utgift just när man är i mitten av månaden som skulle överstiga dem där 5 000 kronorna så skulle man ju kunna besöka foxis som säger att vi kan sms lån, och kolla vilket smslån som skulle passa er bäst för utfyllnad av den kostnad som plötsligt dök upp.