Sänk dina månadskostnader

Att få hushållsekonomin att gå ihop är inte det lättaste alla gånger, men det finns sätt att spara pengar på även i den tightaste av ekonomier – det gäller bara att veta hur.

”Buffertsparandet ökar i Sverige. Nästan en fjärdedel av svenskarna har nio månadslöner eller mer på banken” skriver Dagens Industri.

Gyllene-spargris-omgiven-av-myntCitatet ovan handlar om hur vi svenskar sparar mer än någonsin, och visst stämmer det. Men det behöver inte betyda att man i ett hushåll har en god ekonomi, men positivt är att ekonomin alltid går att bättra. Det gäller bara att veta hur. Ett tips är att faktiskt se över sina utgifter för att faktiskt se vad man lägger pengarna på, och sedan göra sig av med onödiga typer av utgifter. Men vad många tror inte går att ändra på är utgifterna man har för sina olika lån, men det stämmer inte. Genom att samla lån hos en enda kreditgivare kan man sänka kostnaderna rejält eftersom att man då bara betalar ränta på ett lån och inte flera vilket kan bli onödigt många tusenlappar varje år. Så börja med att se över hur din lånebild ser ut och gå sedan över till att stryka andra onödiga kostnader.

Vilka kostnader kan man stryka?

Att ta kontroll över sin ekonomi är otroligt viktigt och möjliggör att man kan spara pengar istället för att spendera. I till exempel en intervju med Expressen tipsar privatekonomen Ingela Gabrielsson om hur man just ska dra in på onödiga småutgifter såsom köpekaffe och ta med sig lunchlåda istället för att äta på stan med mera. Men om man verkligen vill göra en djupdykning i utgifter som faktiskt är enklare att stryka från sina utgifter än vad man kanske trodde när man satte sig ned med sin lista inkomster och utgifter, då ska man läsa artikeln med hela 50 spartips i Göteborgs Posten – och den hittar du genom att klicka här.