Skapa en budget i sommar!

551877-finance-strategyUnder sommaren vill vi helst av allt slappna av under ett stort parasoll med en drink i vår hand och vi vill glömma allt vad finansiella svårigheter heter men det är just under denna årstid som det passar sig alldeles utmärkt att slå sig ner och ta en rejäl titt på sin ekonomi.

När solen strålar och stranden lockar är det inte roligt att sitta inomhus och bläddra bland gamla räkningar. Men under just sommaren är faktiskt en ypperlig period att gå igenom sin ekonomi och planera en välfungerande budget för resten av året. Anledningen till detta är för att solen och värmen ger oss tillräckligt med välgörande D-vitamin och endorfiner för att vi på ett lugnt och realistiskt vis kan ställa upp en realistisk budget som kommer gå att hålla sig till. Därför är det bra att ta vara på solens gassande strålar och sätta en budget nu istället!

Hur gör man en budget?

Många som ska sätta sig in i sin finansiella situation blir ofta uppgivna när de väl går igenom sina kvitton och lönespecifikationer noga. Dock är det bästa sättet att ta tjuren vid hornen och faktiskt börja budgetera:

  1. Jämför inkomster och utgifter – ställ upp en tabell där du för in dina fasta inkomster och utgifter bredvid varandra och få reda på vad du får för överskott. Om du även har vissa rörliga inkomster kan du bortse från dessa i detta steg.
  2. Beräkna överskottet – ta en titt på dina rörliga utgifter och räkna ut hur mycket av överskottet efter de fasta utgifterna du har kvar. Det är nämligen detta överskott som du ska budgetera med.
  3. Ta bort onödiga utgifter – när man ser sina utgifter svart på vitt är det lätt att se vilka utgifter som är onödiga och som inte behöver vara där. Stryk dessa och räkna ut vad du skulle ha kvar.
  4. Planera inköp – alla inköp som görs måste planeras utifrån överskottet som man har kvar efter att alla fasta utgifter är betalda. Gör därför en plan för varje matinköp och övrig shopping och sätt ett maxbelopp för varje vecka och månad.
  5. Spara pengar och håll budgeten – får man in extra pengar en månad är det viktigaste man kan göra att sätta in dessa på ett sparkonto. Det är alltid viktigt att ha en buffert inför oförutsedda utgifter!